Za uvoz mesa 54,7 miliona maraka

Bez autora
Jul 17 2011

U prvoj polovini ove godine u BiH je uvezeno meso u vrijednosti 54,7 miliona maraka, što predstavlja povećanje vrijednosti uvoza u odnosu na isti period lani za više od četiri miliona maraka. U prvih šest mjeseci ove godine u BiH uvezeno je 16.356 tona mesa, dok je u prvoj polovini prošle godine uvoz mesa iznosio 16.169 tona, za šta je plaćeno 50,6 miliona KM. Meso se, kako ove, tako i prošle godine, najviše uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Austrije i Holandije. Kada je u pitanju izvoz, iz BiH je izvezeno 2.433 tona mesa u vrijednosti 7,5 miliona KM, dok je lani u istom periodu u druge zemlje iz BiH izvezeno 1.991 tonu, čija je ukupna vrijednost 6,7 miliona KM. Meso se najviše izvozilo u Hrvatsku, Makedoniju, Srbiju i Albaniju.

Za uvoz mesa 54,7 miliona marakaU prvoj polovini ove godine u BiH je uvezeno meso u vrijednosti 54,7 miliona maraka, što predstavlja povećanje vrijednosti uvoza u odnosu na isti period lani za više od četiri miliona maraka.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je "Glasu Srpske" da je u prvih šest mjeseci ove godine u BiH uvezeno 16.356 tona mesa, dok je u prvoj polovini prošle godine uvoz mesa iznosio 16.169 tona, za šta je plaćeno 50,6 miliona KM.

- Meso se, kako ove, tako i prošle godine, najviše uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Austrije i Holandije - kazao je Kovačević.

Kada je u pitanju izvoz, iz BiH je izvezeno 2.433 tona mesa u vrijednosti 7,5 miliona KM, dok je lani u istom periodu u druge zemlje iz BiH izvezeno 1.991 tonu, čija je ukupna vrijednost 6,7 miliona KM.

- Meso se najviše izvozilo u Hrvatsku, Makedoniju, Srbiju i Albaniju - kazao je Kovačević.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS Mišo Maljčić rekao je da su uzgajivači u više navrata ukazivali nadležnim institucijama na problem prekomjernog uvoza mesa.

- Niko nije htio da riješi ovaj problem i da barem na određeni period zabrani uvoz mesa iz drugih zemalja. Stočari su stalno u gubitku, a tako će biti i dalje - kazao je Maljčić.

Prema njegovim riječima, uvezeno meso je lošijeg kvaliteta i jeftinije od domaćeg, zbog čega se, kako kaže, većina stanovnika odlučuje na kupovinu uvoznog mesa.

- To meso nije deklarisano i staro je više godina. Stanovnici se mogu razboljeti jer ne znaju šta jedu - kazao je Maljčić.

Naglasio je da domaća proizvodnja pada jer je nerentabilna i ne može nikako biti konkurent uvoznicima mesa u Srpsku.

- Iz godine u godinu opada proizvodnja mesa u Srpskoj. Pojedina domaćinstva drže svinje, ali i ostalu stoku samo za lične potrebe - kazao je Maljčić.

Naglasio je da će se uvoz mesa povećavati iz mjeseca u mjesec, ali da će u međuvremenu rasti i cijena toga mesa, zato što u Srpskoj gotovo da neće biti domaćeg mesa.

Meso iz Australije

U UIO BiH ranije su kazali da je iz Australije do juna ove godine uvezeno 256 tona ovčijeg mesa u vrijednosti 2,7 miliona maraka.

- U istom periodu lani uvezeno je 295 tona mesa vrijednosti 2,2 miliona KM - kazali su u UIO.

Cijene

Mišo Maljčić rekao je da je u Srpskoj teletina poskupjela za oko deset odsto u odnosu na početak ove godine.

- Ostale vrste mesa su takođe poskupjele za manji procenat i taj trend će se nastaviti, kako u ovom, tako i idućem mjesecu. Stanovnici RS još nisu primijetili to poskupljenje jer je slaba kupovna moć - kazao je Maljčić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik